Promofoto Pixelme 12Cm

PiXELme (2006–2008)

Een reizende tentoonstelling voor kinderen van 10 tot 14 jaar

‘PiXELme’ is een tentoonstelling voor jongeren over de ingrijpende veranderingen in de digitale wereld en hoe dit je communicatie verandert en je identiteit beïnvloedt. Die ontwikkelingen zijn ook een thema in de beeldende kunst. Kunst biedt geen oplossingen, maar stelt vragen.

– In de tentoonstelling zie je eerst twee videowerken die communicatie tegenover non-communicatie plaatsen. In ‘The Kiss’ van William Cobbing kneden twee personen met natte kleimaskers elkaar. Een bijzondere aanleiding om te filosoferen hoe de ander jou beïnvloedt en vice versa. In een video van Hans Op de Beeck zit een paar tegenover elkaar in een ijssalon, zonder dat ze elkaar ook maar één oogopslag gunnen.

– De ‘social mobiles’ van Crispin Jones gaan dan weer over de frustratie rond openbaar gsm-gebruik. Als je te luid praat in zijn gsm, krijg je een schok of komt er een scherpe fluittoon.

– De Surinaamse kunstenaar Remy Jungerman toont een heleboel microfoons met draden in één grote knoop verwikkeld, symbool voor het teveel aan informatie dat leidt tot verwarring.

– ‘PiXELme’ toont ook werk van Wim Delvoye, Fred Eerdekens, Valérie Mannaerts, Pierre Mertens en Guy Rombouts.

Voor dit project is een interactieve website ontwikkeld door het jonge ontwerpersduo Snoek & Moose. Deze website kreeg verschillende prijzen.

In de anti-game ‘The endless forest’ van ‘Tale of Tales’-ontwikkelaars Michaël Samyn en Auriea Harvey, ga je als hert in een eindeloos woud op zoek naar andere spelers. Er zijn geen winnaars of verliezers in dit spel. Het gaat enkel om de communicatie. Als hert communiceer je door klank en lichaamstaal. Voor ‘PiXELme’ maakten ze een reeks jonge herten, die het spel kwamen vervoegen.

In een tijd waarin de opkomst van het internet nog iets heel nieuws was, nam Rasa de uitdaging aan om dit thema te onderzoeken. Meer dan tien jaar later is de wereld razendsnel veranderd door alle digitale technologie en het wereldwijde web. Wat het digitale doet met je identiteit, is een veelbesproken thema. Door met jongeren hierbij stil te staan, worden ze bewuster van hun omgang met digitale media.

Renee Jopp