Kunstkussen

© Valentina Stellino

Kunstkussen (2017–2018)

25 kunstwerken - 25 families - 25 weken

Met Kunstkussen onderzoekt Rasa wat kunst kan betekenen in een familiecontext. Wat gebeurt er bij een langdurige relatie met een kunstwerk in huis? Krijgt een werk een andere betekenis als je het elke dag ziet? Hoe belangrijk wordt een werk als je ermee gaat samenwonen?

25 kunstwerken komen voor 25 weken bij 25 Antwerpse families in huis. De werken zijn van kunstenaars met wie Rasa vroeger heeft samengewerkt. Er zijn ook drie bijzondere werken: Guy Rombouts maakt een Azart-werk bij een familie thuis. Anton Cotteleer speelt met zijn sculpturen in op de leefomgeving van de gekozen families. Koen Broucke maakt een schilderij voor een muzikale familie.

Zodra een kunstwerk in huis en gezin wordt opgenomen, is het hek van de dam. Voor kruisbestuiving in allerlei richtingen, voor interactie met werk, kunstenaar, elkaar. Via een dagboek-webplatform en creatieve prikkels worden familieleden uitgenodigd ervaringen, reflecties en initiatieven te delen. Filmmaakster Marjolijn Prins maakt een documentaire over al deze interacties. Filosofe Noortje Wiesbauer bundelt de reacties van de deelnemers in een speelse publicatie.

Aan het einde van het traject komen kunstenaars en families samen om elkaar te ontmoeten en een gesprek aan te gaan over hun ervaringen. Het kunstwerk blijkt een sterke betekenis te hebben gekregen voor de familieleden. Zij kennen er allerlei kwaliteiten aan toe. Voor de kunstenaar geeft dit nieuwe inzichten in zijn werk.

Kunstkussen Valentina Stellino
© Valentina Stellino

Kunstkussen Guy Rombouts Azart

Dsc0717

De Gele Man Fons Montevirgenes
© Fons Montevirgenes