Inspiratie

© Valentina Stellino

Inspiratie (2016–2017)

Een reizende tentoonstelling voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Inspiratie 0721Klein
© Karin Borghouts

Inspiratie 0735
© Karin Borghouts

Hoe beïnvloeden jeugdervaringen het werk van kunstenaars? Deze vraag ishet thema van de reizende tentoonstelling ‘Inspiratie’, die de leefwereld van drie Antwerpse kunstenaars belicht: Panamarenko, Luc Tuymans en Jan Fabre. Hun tekeningen, grafische werken, objecten en installaties vormen de kern van deze tentoonstelling.

Drie werkstations ademen de sfeer van het atelier van de kunstenaars. Je kunt er al spelend hun wereld verkennen. Elke kunstenaar vertelt in een videofragment over de gebeurtenissen uit zijn jeugd. Zo begrijp je beter waarom hij maakt wat hij maakt.

Spannend. Eerst kruip je in een tent, een klein labo waarin Jan Fabre als tiener insecten onderzocht. Met fluorescerende groene keverschildjes kan jij nieuwe composities maken. Nadien kan je een reuze bic-tekening à la Fabre maken.

In het werkstation van Luc Tuymans open je schuifjes waarin foto’s en objecten zitten die de kunstenaar hebben geïnspireerd.

Bij Panamarenko kan je materialen uit zijn atelier vinden om een sculptuur mee te knutselen. Een meisje vertelt wat ze zelf zou uitvinden: “Ik zou een reuze-kastanje zoeken en die doormidden snijden en uithollen. Aan mijn kastanje zijn honderden lieveheersbeestjes vastgemaakt die mij trekken. We stijgen op tot weverdwenen zijn in een zee van lucht.”

‘Inspiratie’ geeft je een dieper inzicht in de relatie tussen herinnering, inspiratie en creatie.

Inspiratie in Boom
© We have heart

Inspiratie in Boom
© We have heart