Ik Jij Wij Koen Vanmechelen

© Nana Vaneessen

Ik Jij Wij (2014–2016)

Een reizende tentoonstelling voor kinderen van 10 tot 14 jaar

Ik Jij Wij 7447

Met de tentoonstelling ‘Ik-Jij-Wij’ sta je stil bij wie je denkt te zijn. Je gaat op zoek naar alle invloeden die je identiteit mee vormen. Is een baby een onbeschreven blad? Volg de ontwikkeling van een kind en je merkt dat dit niet zo is. Er is aanleg. Er zijn mogelijkheden. Die ontwikkel je in relatie met de ander. En hoe beïnvloeden je familie, je vrienden en je culturele achtergrond je identiteit?

IK Je bent op zoek naar wat van jou is. Is het je afkomst? Is het wat je hebt of wat je draagt? Wat je gelooft? Welke rol spelen je genen? Welke rol speelt je opvoeding, je omgeving?

JIJ Je ontwikkelt je identiteit in interactie met de ander. Spiegel je jezelf in de ogen van de ander? Bepaalt de ander mee hoe je denkt over jezelf? Wie je bent?

WIJ Met wie voel jij je verbonden? Wanneer vorm je een groep? Waarom heb je de groep nodig?

In deze tentoonstelling met topwerken uit binnen- en buitenland, ervaar je hoe verrassend en vitaal de ideeën van hedendaagse kunstenaars over identiteit zijn.

– In de video ‘Drive By’ van Nick Cave vieren de dansers in kleurrijke ‘Sound Suits’ de verscheidenheid van hun identiteit.

– Een levende haan uit ‘The Cosmopolitan Chicken Project’ van Koen Vanmechelen symboliseert de kracht van diversiteit.

Francis Alÿs brengt in de video ‘When Faith Moves Mountains’ vijfhonderd vrijwilligers bij elkaar in Peru, om samen een berg te verplaatsen. Verbondenheid en solidariteit creëren hoop.

‘Ik-Jij-Wij’ toont ook werk van Anthony Goicolea, Maen Florin, Sofie Muller, Margi Geerlinks, Shadi Ghadirian, Edith Ronse, Vaast Colson en Benjamin Verdonck.

Omdat dit thema zo essentieel is in de ontwikkeling van jongeren, creëerden we op basis van de ervaringen met de tentoonstelling ‘Ik-Jij-Wij’ een kunstkamer met een beperkte selectie van kunstwerken.

We vinden het boeiend om de inhoud van dit project over te brengen naar andere contexten. We werken samen met organisaties uit Zuid-Afrika die zich inzetten voor kinderen in armoede. Eén van deze organisaties is het gemeenschapsproject MADaboutART in de township van Nekkies, Knysna. MADaboutART wil mensen bewust maken van HIV. Identiteit speelt een belangrijke rol in deze gemeenschappen.

Ik Jij Wij 8843
© Karin Borghouts

Ik Jij Wij Karin Borghouts
© Karin Borghouts

Ik Jij Wij Karin Borghouts
© Karin Borghouts

Ik Jij Wij Karin Borghouts
© Karin Borghouts