Titelbeeld Huid

HUID (2019–2021)

Kunst- en onderzoekslabo voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Je huid verbindt je met de buitenwereld. Ze beschermt en spiegelt je tegelijkertijd. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen. Blosjes op je wangen of kippenvel,
moedervlekken, rimpels of een velletje, zo zacht als een perzik; de sporen op je huid vertellen je levensverhaal.

Goudbruin of lelieblank; onze huidskleur heeft vele schakeringen. Soms zit je lekker in je vel, dan weer spring je uit je vel. Maar het heerlijkste van je huid is wel dat ze voluit kan voelen; van zachte strelingen komen je haartjes overeind....

Een warme knuffel van je vriendje, een arm rond je schouder, samen stoeien huid tegen huid, aanraking, dat doet deugd in een kinderleven. Al tastend leren kinderen zichzelf, de andere en de wereld kennen, tot ze begrijpen dat de ander net is zoals zij maar dan anders. Door respectvolle aanrakingen voelt een kind zich verbonden en geborgen. Huidcontact is van levensbelang, het laat kinderen groeien en openbloeien. Je huid is je grootste contactorgaan, en het is ook een canvas waar je het verhaal van wie je wil zijn mee vertelt.

In de huidige tijd beleven kinderen een deel van de wereld virtueel. De wereld die bij hen binnenkomt via het scherm is ontastbaar. Hoe boeiend die virtuele wereld ook is, toch verliezen kinderen in die schermtijd de tactiele ervaring. Leren via de aanraking is een andere manier van verstaan en een dieper leren dan dat wat in woorden te vatten valt.

HUID_A2_MET

Door kunst te beleven, worden vragen die we ons stellen tastbaar, concreet en genuanceerd. Daarom maakt Rasa tentoonstellingen voor kinderen met authentieke actuele kunstwerken, en nu ook het kunst- en onderzoekslabo HUID. Daarin gaan we niet zozeer de natuurkundige aspecten van de huid belichten, maar wel bevragen we filosofisch het belang van onze huid. We onderzoeken welke waarde we hechten aan huidskleur en we leren hoe wonderlijk onze huiden ons lichaam zijn.

Dit alles doen we met kunstwerken van: Jalila Essaïdi, Fia Cielen, Berlinde De Bruyckere, Bart Hess, Eline Willemarck, Margi Geerlinks, Carla van de Puttelaar, Celio Braga, Elke Lutgerink en Renee Verhoeven.

HUID is meer dan een tentoonstelling. Het is een labo en experimenteerplek om samen op onderzoek te gaan. Een ontdekkingsreis met nieuwe ervaringen, een kunstzinnige en unieke uitwisseling tussen ouders en kinderen.

Pre­mière: 21 sep­tem­ber 2019 @ Ten­toon­stellingsza­al Zwi­jger­shoek, CC Sint-Niklaas

Bart-hess-digital-artefacts
© Bart Hess

67639918_2610625825628716_1853542232359960576_o
© Renee Verhoeven

Voorstel02_02
© Eline Willemarck

Objects5_6_7_72B9460
© Celio Braga

Snow_White_Still_1
© Carla van de Puttelaar

Romeu My Deer_2012
© Berlinde de Bruyckere

HUID bezoeken?

Van 23 september 2019 tot 7 juni 2021

Vanaf september 2019 op circuit: alle locaties ontdek je binnenkort hier!

HUID boeken?

Heb je interesse om een opstelling in het circuit te reserveren? Neem dan contact op met dit formulier. Wij bekijken je aanvraag, en nemen zo snel mogelijk contact op om het samen verder te bekijken.

Download de infofiche