BAT_20190529_HUID

HUID (2019–2021)

Kunst- en onderzoekslabo

Voor kleine en grote mensen,
met educatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Kan je leven zonder aanraking?
Blijft je huid altijd hetzelfde?
Wat vertelt je huid over jou?

Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het rustgevend gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels verraden wat jij voelt. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen. Je huid omhult je als een jas die je beschermt. Zij vertelt over je leeftijd en gezondheid. Huidskleur bestaat er in vele tinten, die in de loop van miljoenen jaren ontstonden als bescherming tegen de zon. Waar je voorouders vandaan kwamen bepaalt je huidskleur nu. Je huidskleur vertelt over je geschiedenis.

Je kan je huid gebruiken als een canvas en haar versieren met make-up of tattoos. Hierdoor geef je een stukje prijs van wie je bent of wilt zijn. Het is heerlijk om met je huid de ander teder aan te raken en te voelen. Je voelt je verbonden, veilig en gelukkig. Hier kan het contact in de virtuele wereld niet tegen op. De wereld die binnenkomt langs het scherm blijft ontastbaar. Rasa wil de rijkdom van de tactiele ervaring onder de aandacht van kinderen brengen. Het verbaast ons niet dat sommige hedendaagse kunstenaars aandacht geven aan de huid, haar benaderen, vragen stellen en transformeren.

Door kunst te beleven, worden vragen die we ons stellen tastbaar, concreet en genuanceerd. Daarom maakt Rasa tentoonstellingen voor kinderen met authentieke actuele kunstwerken, en nu ook het kunst- en onderzoekslabo HUID. Daarin gaan we niet zozeer de natuurkundige aspecten van de huid belichten, maar wel bevragen we filosofisch het belang van onze huid. We onderzoeken welke waarde we hechten aan huidskleur en we leren hoe wonderlijk onze huid en ons lichaam zijn.

Dit alles doen we met kunstwerken van: Jalila Essaïdi, Berlinde De Bruyckere, Bart Hess, Eline Willemarck, Margi Geerlinks, Carla van de Puttelaar, Celio Braga, Elke Lutgerink en Renee Verhoeven. HUID is meer dan een tentoonstelling. Het is een labo en experimenteerplek om samen op onderzoek te gaan. Een ontdekkingsreis met nieuwe ervaringen, een kunstzinnige en unieke uitwisseling tussen ouders en kinderen.

HUID Rasa 7145

Rasa HUID G OK 15
© Valentina Stellino

HUID Rasa 7208

HUID Rasa 7251

HUID Rasa 7199

Rasa HUID G OK 31
© Valentina Stellino

HUID Rasa 7175

HUID Rasa 7155

HUID Rasa 7253