Feeling at home

Een eigen plekje (2002–2004)

Een reizende tentoonstelling voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Een eigen plekje

Eeneigenplekje01

Eeneigenplekje05

Heb jij ook een eigen plekje? Een plekje waar je je helemaal thuis voelt?

Hoe ziet je thuis er eigenlijk uit? Welke mensen horen daarbij? En hoe zou het thuis zijn bij kinderen uit andere landen? Wanneer voel je je ergens thuis?

Best spannende vragen. Vragen die ook vandaag bijzonder actueel zijn. Gelukkig heeft Rasa veel vrienden, in Europa en daarbuiten. We vroegen hen of ze met ons mee wilden denken. Algauw waren we met zeven organisaties die met kinderen werken uit verschillende landen: Ierland, Frankrijk, Estland, Polen, Palestina, Zuid-Afrika en België (opvangcentrum voor vluchtelingen).

Kinderen gaven een inkijk in hun meest intieme dagelijkse leefwereld en vertelden in beelden en woorden wat ‘thuis’ betekent voor hen. Een selectie van deze beelden en verhalen brachten we samen in een tweetalig boek, ‘Feeling at Home’.

Vanuit deze ervaringen ontwikkelden we de reizende tentoonstelling ‘Een Eigen Plekje’. In de ruimte staan drie schelpsculpturen waarin je een geborgen plek vindt. Met touwen kun je paden maken naar de schelpen waarin andere kinderen zitten. Met de touwen kan je ook eigen nieuwe eilanden creëren. Zo beleef je symbolisch de betekenis van een eigen plekje. Enkel voor jezelf, of graag samen met anderen verbonden?

De tentoonstelling ‘Een Eigen Plekje’ toont werk van Berlinde De Bruyckere, voor wie het deken een symbool van geborgenheid is. Luk Van Soom toont een sculptuur van een huis met een weg die vertrekt en weer terugkeert. Thuis is een plek van waar je vertrekt om op ontdekking te gaan, en waar je weer thuiskomt. In de video ‘Shadow Procession’ van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, trekt een eindeloze stoet van mensen voorbij. Verder zijn er ook de werken van Gery De Smet, Karien Vandekerkhove en Linda Molleman.

Thuis is overal hetzelfde en overal verschillend. Je goed voelen thuis is een belangrijk gevoel.

Een eigen plekje - Berlinde De Bruyckere
© Berlinde De Bruyckere

Een eigen plekje - Return
© Luk Van Soom