Projecten

Tentoonstellingen

Rasa brengt in haar reizende tentoonstellingen kwaliteitsvolle, hedendaagse beeldende kunst in een educatief concept en een scenografie op maat van kinderen. Afwisselend ontwikkelt Rasa elk jaar een nieuwe thematentoonstelling voor de kleinsten (4 tot 9 jaar) of voor de groteren (10 tot 12 jaar). Inhoudelijke en beeldende thema’s wisselen daarbij elkaar af. Elke tentoonstelling toont werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland en reist twee jaar lang langs de culturele centra in Vlaanderen, die op hun beurt families en scholen uitnodigen. Rasa ontwikkelt ook tentoonstellingsprojecten speciaal voor bibliotheken

De tentoonstellingen worden telkens omkaderd met een educatief luik. Actieve kunstbeleving wordt gestimuleerd via de educatieve spelen die een vlotte overgang tussen kijken en doen, tussen impressie en verwerking toelaten. Rondleidingen op locatie worden begeleid door Rasa-medewerkers of door medewerkers van de cultuurcentra of leerkrachten, na een opleiding door Rasa. 

 

Kunstkamers

Rasa prikkelt jong en oud voor kunst en kunsteducatie met een mix van inspirerende kunstenaars, meerstemmige kunstwerken en vooral veel ruimte. Ruimte voor creativiteit, nieuwsgierigheid, verwondering en beleving. Met een kunstkamer brengen we hedendaags beeldend werk en actieve kunsteducatie dicht bij jou. De kunstwerken vormen het vertrekpunt om samen te praten, filosoferen, tekenen, schilderen, … Direct contact met een authentiek kunstwerk is onvervangbaar. Daarom ontwikkelen we drie kunstkamers met telkens vijf originele werken, die bij jou op bezoek kunnen komen.

 

Publicaties

Rasa streeft ernaar bij elk project verschillende publicaties uit te geven. Publicaties laten een blijvend spoor van de projecten na. We kunnen er ook onze visie op kunsteducatie in kwijt en reiken opvoeders een dankbaar werkinstrument aan. Er kan – los van de tentoonstelling – mee gewerkt worden in scholen.

 

Vorming en begeleiding

Rasa verzorgt vormingssessies in functie van specifieke Rasa-producties, waarbij we ons verdiepen in concept, inhouden en werkmethodes van het project. Het aanbod omvat ook meer algemene vormingen, waarin we onze ervaringen en kunsteducatieve visie delen.

 

Maatwerk

Rasa brengt ook maatwerk. Culturele organisaties, musea, galerijen, bedrijven, ... kunnen bij Rasa terecht voor advies bij de ontwikkeling van nieuwe kunsteducatieve projecten. Interesse? Neem contact met ons op!